Den ultimata nybörjarguiden till Muay Thai

Den ultimata nybörjarguiden till Muay Thai

Införandet

Jag minns min allra första erfarenhet av att träna Muay Thai. Det var en provsession som jag hade ordnat över telefon. Efter några år som ledare för en stillasittande livsstil före Muay Thai var min fysiska kondition och uthållighet obefintlig men jag dök upp ändå. I slutet av den 30 minuter långa sessionen med Kru Ple (Chaowalit Jocky Gym) var jag så utmattad att jag retched, pinsamt. I duschrummet kände jag knappt mina ben – det var som om jag hade sprungit ett maraton eller något.

Det vårdslösa eller tanklösa jag gjorde direkt efter det var att registrera mig för ett års gymmedlemskap. Jag kanske var så utsliten att jag inte hade mer i mig för att motstå säljsnacket. Mindre än en vecka senare gick jag på mitt första formella träningspass. Och precis så började jag träna Muay Thai utan någon form av fysisk eller mental förberedelse.

Mina första månader av träning var full av skador och muskelstammar. Jag var ofta tvungen att permittera träningen i flera dagar eftersom smärtan hämmade. Det var som om varje del av min kropp turades om att sjukanmskriva sig och jag värkte på platser jag aldrig visste existerade. Det fanns andra utmaningar också. Jag fick mina första handskar som en gymmedlemskapspresent. Handskarna gjordes av Raja, ett välrenommerat Muay Thai-märke men på grund av mina magra handleder var handskarna inte det bästa alternativet för mig.

Ingen lärde mig om handledsstöd och hur viktigt det är. Jag drabbades av återkommande handledsspänningar i en månad eller två också för att ingen sa till mig att jag skulle fokusera på min form först istället för makt. Men nu vet jag. Längs vägen började jag studera böcker, webbartiklar och pratade med instruktörer och gymkompisar för att bli bättre. Jag förde också dagbok sedan dag ett för att dokumentera min resa och de insikter jag fick.

Vid något tillfälle insåg jag att jag hade blivit friskare, mina smalben var inte längre blåmärken från att sparka påsen i dålig form, och jag vande mig vid den kroppsvärk som jag kunde fortsätta träna genom dem. De flesta Muay Thailändska nybörjare som du går igenom samma prövningar och vedermödor som jag gjorde när jag började

Och det är därför jag har föresat mig att skriva den här artikeln för alla som är på väg att gå ombord, eller just har gett sig ut på denna resa i Muay Thai. Men det lovar att minimera onödiga skador, och vånda från att inte kunna träna, samt ge dig kunskap för att bättre uppskatta Muay Thai.

Att träna Muay Thai är vad du gör det till. Oavsett om du ger dig ut för att slåss, hålla dig i form, gå ner i vikt eller för att Muay Thai är den coolaste sporten / kampsporten i världen (det är), är detta här just nu där allt börjar. Det är både den mest spännande och sårbara perioden för nästan alla som någonsin har tränat inom sporten, särskilt människor utan kampsportsbakgrund. Håll dig lugn, läs den här guiden och Muay Thai. Det här kommer att bli den bästa tiden i ditt liv.

Vad är Muay Thai?

Inte Mai Thai, Moo Thai, My Thai eller Pad Thai. Muay Thai är thailands nationella sport. Muay (uttalas Moo-ay), betyder “boxning” på thailändska, så sporten översätts till och är också känd som thaiboxning. Det har likheter med kickboxning men fungerar enligt olika regler och poängsystem; clinching, knä och armbågsslag är alla tillåtna ovanpå slag och sparkar.

Muay Thai har rötter i det antika thailändska kampsportssystemet (känd som Muay Boran) men har anpassat sig till en modern sport under det senaste århundradet (tidigt 1900-tal). Traditionell thailändsk kampsport kom till som ett stridssystem för självförsvar och militär tillämpning, som tros utvecklas runt 1500-talet i Siam (tidigare namn på Thailand). Den antika formen av thailändsk kampsport är känd som Muay Boran, en kollektiv term som består av flera stilar som utvecklats i olika delar av Thailand. Detta inkluderar Muay Chaiya, Muay Thasao, Muay Lopburi och Muay Korat, som namngavs enligt regionen varifrån de härstammar.

När striderna med närliggande territorier avtog, skiftade kampsportens betoning mot att bli en tävlingssport. Under kung Rama V: s regeringstid från 1868 till 1910 blev sporten mer och mer populär där kungliga tävlingar sanktionerades och vinnare belönades med militära titlar. Med tiden, under hans efterträdares regeringstid, introducerades boxningsringen, setrundor och skyddsutrustning som handskar och ljumskskydd genom påverkan av västerländsk boxning.

Muay Thai blev populär över hela världen runt 70- och 80-talet efter flera internationella slagsmål där thailändska fighters besegrade utövare av annan stridskonst. Sedan dess har utlänningar flockats entusiastiskt till Thailand för att träna och slåss konkurrenskraftigt i sporten. Idag tränas Muay Thai över hela världen för tävling, och även för självförsvar eller fitnessändamål.