Lite bakåthistoria

Kickboxning är en sport som grenar sig ut till Muay Thai (Thaiboxning). Dessa två sporter har sparkar och slag som den gemensamma nämnaren. Man utför en viss kombination med sparkar och slag en följd. Det som skiljer dessa två sporter åt är att i sporten Thaiboxning så får man sparka under bältet. Det får man inte kickboxning.

Sporten kickboxning såg dagens första ljus i Japan på 195-talet och de som tog fram sporten var Nihon Kempo, boxningspromotor Osamu Noguchi och Karate-do skapare Tatsuo Yamada. Den allra första turneringen med dessa två sporter hölls en dag år 1966. En stor dag då en ny sport föddes. Åren gick och det var inte förrän under 1970-talet som kickboxning nådde USA. Det var svårt att ställa om sig då man helt plötsligt hade olika kombinationer med spark och slag och det gav olika poäng. En ny sport hade uppdagats och både utförande och poängräkning var något nytt.

Denna sport spred sig snabbt. Den kom även till Europa. Under 1975 så blev Jan Plas, en nederländsk karatemästare så imponerad så han beslöt att träna med de bästa kämparna.

Alla har en historia att berätta men kickboxning har flera. Det finns en hel del att veta kring denna sport. Resan har varit intressant och kanske så tror man att sporten är som den är idag och kommer så alltid att förbli men riktigt så är det inte. Denna sport kan bara utvecklas vidare och det är det som gör sporten så intressant.

För den som är intresserad av kampsport måste älska kickboxning då det finns många andra stilar i en och samma. Reglerna är finjusterade bara och man kan se lite karate, lite boxning och lite av några andra kampsporter också. Allt i ett kan man säga. Det är bara lite annorlunda regler som gäller.