Ditt egna ansvar

Alla har vi en skyldighet nr det gäller den hygieniska biten. Man har ett ansvar som man måste ta tag i. Vad ska man tänka på och vad är du skyldig till att göra? Svaren kan verka vara en självklarhet för många men det är inte alltid det för alla. Nedan finns några riktlinjer som ska följas.

När man tränar kickboxning eller vilken sport som helst för den delen så har man ett ansvar över sina kläder. De ska alltid vara rena. När man tränar så blir man svettig och som vi alla vet så sätter sig smutsen sig lättare på en fuktig hud.

Klipp dina naglar och håll dom rena. Tvätta dom noga och var extra noga med att inte ha några vassa kanter på dina naglar. Det kan skada din motståndare i ringen. Händer och fötter måste tvättas mycket noggrant. Har du fått öppna sår så ställ in din träning. Uppsök läkare om det skulle behövas. Såren behöver kanske läggas om av en sköterska. Det ligger på ditt ansvar att se över din kropp utifall att du har fått några sår.

Har du fått ett infekterat sår så använd tvål och tvätta noga. Få dina sår omlagda eller om plåstrade. Du måste avstå din träning så du inte smittar din motståndare. Skulle det vara som så att dina sår inte läker så måste du kontakta vårdcentralen och få en läkare att titta på dom. De behöver kanske läkemedel som man bara kan få på recept.

Skulle du vara tveksam så prata med din instruktör där du tränar. Han eller hon kan råda dig på rätt väg. Något som är bra att veta är att man aldrig ska låna ut sin utrustning till någon annan. Det är inte för att vara taskig mot sin kollega utan det är för hygienens skull bland annat.