Tränarens ansvar

Tränarens stora ansvar är att det ovanstående regler följs av den som tränar. Att inspekterar vid jämna mellanrum är bra. En gång i veckan cirka kolla upp så att allt är som det ska. Inspektera den som tränar om han eller hon har några sår. Titta på händer och fötter så att allt är som det ska.

Tränaren måste se till så att det är säkert för båda tävlanden att naglar är klippta och att de inte har några hudsjukdomar. De måste även se till så att deras kläder är rena och fräscha. Skulle det vara som så att detta inte följs så är det tränarens ansvar att inte sätta denna person i ringen.

Vägled din elev. Få honom eller henne att förstå vad som är viktigt. Gå gärna igenom reglerna lite då och då. Speciellt om det är nybörjare. Ibland kan det vara bra att verka tjatig.

Det är inte bara för motståndaren som det är viktigt att tänka på utan det gäller även eleven. Alla regler ska gälla alla. Man har sitt egna ansvar och det måste man följa.

En tränare måste se till så att alla i lokalen kan känna sig trygga. Därför är det extra viktigt att denna person genomgår kontroller lite då och då. Det är inte för att vara elak eller för att hitta en bov i det hela utan just för att de som kommer och tränar i lokalen ska känna sig trygga.

Kanske så finns det en som har en hudsjukdom. Ta denna till sidan när ingen ser och prata med honom eller henne. Allt för att inte peka ut personen inför alla andra. Gör du en inspektion så gör det på rätt sätt utan att klanka ner någon annan. Men var saklig och förklara vad som gäller redan från start, Det underlättar hur det kommer bli i framtiden.