Sjukdomar som kan smitta vid kontaktidrott

I kickboxning så använder man sig av sparkar och slag. Man brukar inte ha handskar på sig och med tanke på det så kan en eventuell smitta överföras till motståndaren eller vice versa.

Ringorm är en svampinfektion. En ovanlig sådan men den finns att få tyvärr. Att man kan se att det är ringorm är på grund av det är ovalt eller ringformade fläckar. Det är fjälligt i kanterna och det kliar. Skulle du eller din motståndare har detta så kan det smittas över. Man smörjer det infekterade området med en kräm. Läkningen tar cirka två veckor.

Svinkoppor sitter ytligt i huden. Oftast i ansiktet. När man får svinkoppor så har huden blivit angripen av bakterier vilket smittar. Man får blåsor och det är under den tiden som dessa blåsor är fuktiga som det smittar. Att hålla det rent är ett måste.

Fotsvamp smittar. Att man har fått fotsvamp är lätt att se. Huden mellan tårna blir ofta angripna. Det kan klia men det är inte alltid den som fått det känner det. Det finns receptfria salvor på apoteket.

Hygienen är viktig

Det kan vara jobbiga infektioner att få så hygienen är otroligt viktig. Vid sparkar och slag i tävlingsringen så kan dessa infektioner smittar motståndaren. Tvätta noga och följ läkarens råd. Det finns ofta receptfria läkemedel att köpa på apoteket men ibland så krävs det starkare innehåll än vad som finns i receptfria läkemedlen. Ring vårdcentralen och få en tid så fort du kan.

Man kan ibland tänka att jag kan vänta. Det är inte så farligt. Eller det läker av sig själv. Vissa sjukdomar kan göra det men det tar oftast lite längre tid. Under den tiden kan du kanske inte träna kickboxning på grund av smittorisken.

Hälsan ska alltid gå först Vid vissa infektioner kan man även få feber. Man ska alltid lyssna på sin kropp!