Process och position

När det gäller kampsporter i allmänhet så kan man sammanfatta det med 3 positioner

1. Försvar

2. Kontroll

3. Attack

Har man detta klart för sig redan från första början så har man lättare att förstå hela konceptet. Du går upp i en ring och ska fajtas. För att ha den bästa möjligheten till att vinna till exempel så är det just denna ordningen som är den rätta för att ha en chans till det.

Någon attackerar dig. Du försvara dig själv. Sedan kontrollerar du din situation och avslutar med en attack. Börja sedan om från början. Det är bara tre enkla ord som krävs. Detta gäller inte enbart kickboxning utan det är oavsett vilken kampsport du väljer.

Går man upp i en ring och är oförberedd så an man skada sig något så otroligt mycket. Var fokuserad och framför allt vältränad och redo. Försök att undvika blåmärken och få öppna sår. Inte alltid det lättaste men försök att gå igenom lokalen innan tävlingen börjar. Lär dig ringen. Alla ringar ser likadana ut tänker du och visst gör dom det, men den ring du själv tänker gå upp i kan vara bra att känna till ändå. Det kan undvika vissa skador.

Skulle du få en skada som till exempel en vrickad fot. Avstå från att fortsätt tävla. En skada kan få allvarliga konsekvenser. Din påbörjade karriär kan vara över i ett litet nafs. Du kanske tycker att skadan är liten men i självaste verket kan det vara stor. Lyssna på vad doktorn säger!

När du är uppe i en match så få kontroll över din kropp. Har du hamnat i en position som är bekväm? Behöver du hasta dig vidare till nästa? Hur mår din motståndare? Kan du avvakta och stanna kvar där du befinner dig i eller måste du gå vidare? Känn in hur läget är!