Tränar Muay Thai för alla?

Tränar Muay Thai för alla?

För bara några decennier sedan var de enda som tränade Muay Thai konkurrenter. Magra, elaka, dödande maskiner, täckta av tatueringar. Eller åtminstone var det vad de flesta föreställde sig i sina huvuden när de tänker på Muay Thai fighters.

Med löneförhöjningen av blandad kampsport, och också medelklassen, skiftade paradigmet. Människor börjar upptäcka fördelarna och nöjet med att träna Muay Thai och Muay Thai gym är nu grundade över hela världen. Jag startade Muay Thai i 30-årsåldern och blev vän med många som också var i 30-årsåldern. Under min tidsträning har jag stött på ett brett åldersspektrum från 4-åringar, en 70-åring och nästan alla åldrar däremellan. Manligt, kvinnligt och varje kön däremellan. Svart, vitt och alla färger däremellan. Så, ja, i stort sett alla. Om du kan se, stå, flytta dina lemmar, hoppa och springa, kommer du att klara dig bra. Ingen speciell förmåga krävs.

Är Muay Thai farligt?

Den här frågan ställs ofta. Som en fullkontaktssport är Muay Thai ökänd för att vara en av de mest våldsamma. Slagsmål spelar ut som ett spel av överlevnad och svarta ögon, brutna näsor, blodiga ansikten är alla en del av en fighters liv.

Dessa utförs dock under en kontrollerad miljö med domare för att genomdriva regler och stoppa kampen vid behov. Det finns förvisso hälsorisker förknippade med en professionell kampsport och i mindre utsträckning i amatörevenemang, men sällan livshotande.

En majoritet av moderna Muay Thai-utövare, inklusive jag själv, gör det enbart för fitness-, hälso- och rekreationsändamål. Trots detta händer skador då och då under träning / sparring på grund av felaktiga sparkar, överansträngning och upprepad påverkan. Men! Dessa är vanligtvis milda och kan återvinnas från, vanligtvis på kort tid. För att svara på frågan direkt, ja, det är lite farligt men är det inte en del av sportens lockelse?

Vilka är fördelarna med Muay Thai?

Istället för att mata dig med påstådda påståenden om mirakulösa fördelar, skulle jag vilja dela med mig av de fördelar som jag personligen har upplevt under den här tiden sedan jag började träna Muay Thai.

Förbättrar konditionen

Detta var den mest uppenbara fördelen jag fick. Du kan inte låta bli att bli bättre när du tränar i en kampsport så krävande som Muay Thai. Min uthållighet förbättrades, jag hade mycket mer energi att bära mig själv under hela min arbetsdag, och jag blev mer muskulös av den extra styrketräningen jag gjorde för att förbättra spelet. Bättre, starkare, bättre.

Den antika formen av thailändsk kampsport är känd som Muay Boran, en kollektiv term som består av flera stilar som utvecklats i olika delar av Thailand. Detta inkluderar Muay Chaiya, Muay Thasao, Muay Lopburi och Muay Korat, som namngavs enligt regionen varifrån de härstammar. När striderna med närliggande territorier avtog, skiftade kampsportens betoning mot att bli en tävlingssport. Under kung Rama V: s regeringstid från 1868 till 1910 blev sporten mer och mer populär där kungliga tävlingar sanktionerades och vinnare belönades med militära titlar. Med tiden, under hans efterträdares regeringstid, introducerades boxningsringen, setrundor och skyddsutrustning som handskar och ljumskskydd genom påverkan av västerländsk boxning.