Vad är kickboxning och hur fungerar det?

Kickboxning blandar boxningens slag med karatesparkar. Sporten kan utövas på en mängd olika sätt. I ringen utövar några konkurrenskraftiga kickboxare sin sport mot motståndare. Andra fitnessentusiaster använder också kickboxning som en aerob träning. Tekniker som används i kickboxning kan också användas för självförsvar. Kickboxning har utvecklats till en spännande sport att titta på och delta i under de senaste decennierna.

Historik

Kickboxning har en mycket kortare historia än karate, som utövats sedan 1800-talet. På 1950-talet myntade en japansk boxningspromotor “kickboxning”. Mästaren myntade ordet för att beskriva en Muay Thai boxnings- och karatehybrid. På 1970-talet blev termen vanligare i USA. På grund av poänggränserna för turneringar valde amerikanska fullkontaktkarateutövare att flytta sina kamper till boxningsringen. Benny “The Jet” Urquidez och Bill “Superfoot” Wallace är två av sportens legender från den eran. När ESPN började sända kickboxningsevenemang 1979 blev sporten populär.

Tekniker

Kickboxare tävlar genom att använda olika strategier för att förvirra och besegra sina motståndare. Jabben, uppercut och kroken är alla slag. Eftersom den svänger runt och träffar en motståndare från sidan är hook-punchen en av de mest skadliga attackerna. Sparkar är också effektiva vapen inom sporten. Fram-, krok-, sido-, roundhouse- och snurrande sparkar är sparktekniker. Snurrande bakåtsparkar är effektiva för att få motståndare att bli osäkra. Denna teknik utförs av en kickboxare som roterar snabbt och slår hälen bakåt i sin motståndare.

Föreskrifter och regler

Kickboxningsmatcher marknadsförs och styrs av flera organisationer. Reglerna varierar beroende på organisation, men de flesta striderna går mellan tre och tolv omgångar. Varje omgång varar vanligtvis två till tre minuter. På händer och fötter bär de tävlande skyddsutrustning. Sparkar under midjan är tillåtna i vissa organisationer, men sparktekniker ovanför midjan är förbjudna i andra. Matcher i kickboxning och boxning bestäms på liknande sätt. Motståndarnas viktklasser är åtskilda och resultatet avgörs av ett avgörande, oavgjort eller knockout.

Förberedelser

Kickboxare utsätter sig för några av de mest ansträngande övningarna i världen för att förbereda sig för matcher. Kickboxare måste vara fysiskt förberedda för att kasta och ta emot slag under en kamp, ​​vilket kräver rigorös muskel- och kardiovaskulär uthållighetsträning. Den upphöjda armhävningen är ett exempel på ett kickboxningspass. Förhöjda armhävningar görs när man gör armhävningar samtidigt som man använder en stol för att höja benen.

Kickboxning för konditionsträning

Kickboxningspass har vuxit i popularitet bland vanliga fitnessentusiaster på grund av deras effektivitet. Konditions-kickboxningsklasser finns nu på många gym. Deltagarna använder många kickboxningstekniker, som jabs och roundhouse-sparks. Metoderna görs i ett snabbt tempo medan man lyssnar på musik. Cardio-kickboxningslektioner är en mindre intensiv version av en fighters träning, men de bränner fortfarande många kalorier. Deltagarna kommer också att lära sig några grundläggande självförsvarstekniker under lektionerna.

Varning

Både sport och cardio kickboxning är extremt hårda övningar. Innan man påbörjar ett kickboxningspass bör man söka medicinsk rådgivning. Innan du tränar kickboxningsslag och sparkar är det också viktigt att stretcha ordentligt.